Geschiedenis

Geschiedenis Tromp en Houtzager

Het bedrijf is opgericht op 21 februari 1976.

Na diverse jaren samen in de bouw en verbouwingen te hebben gewerkt zijn Gerard Verhaar en Leo Tromp samen het ‘Timmer-en onderhoudsbedrijf  Fa. Verhaar en Tromp‘ begonnen, gestart in een gehuurde ruimte aan de Brouwerdwarsstraat te Hillegom.

Daar werden de kozijnen, ramen en deuren machinaal vervaardigd op gebruikte machines die waren overgenomen van aannemersbedrijf van der Zon uit Sassenheim. In die tijd werden de kozijnen gaandeweg meer in hardhout uitgevoerd en dat konden de oude machines niet meer zo goed trekken, dus werd het al gauw duidelijk dat er naar een nieuw  machinepark moest worden uitgezien.
Op de bouwbeurs werden de nieuwe machines aangeschaft, compleet met afzuiginstallatie, voor die tijd best wel een luxe!

De werkzaamheden destijds bestonden voornamelijk dus uit het vervaardigen van kozijnen en het plaatsen ervan.
Dor de groeiende vraag ten aanzien van het buitentimmerwerk werd er gaandeweg meer buiten de deur gewerkt en werd het zelf produceren van de kozijnen op een lager pitje gezet, hoewel Gerard (die een kei was in het machinale werk) nog heel vaak in  de werkplaats te vinden was.

In 1e instantie werd er iemand aangetrokken die van de technische school kwam, wat later kwam er een allround timmerman bij, waarbij er vaak in 2 koppels gewerkt kon worden.
De leerling timmerman heeft circa 1,5 jaar bij ons gewerkt en die heeft destijds gekozen voor een functie bij de Northgo deurenfabriek. Onze allround timmerman werd ziek met rugklachten en kwam in de WAO terecht.

In 1982 kwam Steef Houtzager ons regelmatig helpen, een veelzijdige timmerman die uit de meubelmakerij kwam, waarvan we toen veel plezier hadden omdat we destijds veel werk in de horeca ondernemingen in de Bollenstreek hadden.
‘Café ‘t Buitenbeentje’ van Jan van Buitenen in Noordwijkerhout werd van kledingzaak omgetoverd tot een café, de grote zaal van ‘Zomerzorg’ werd aangepakt en ook ‘De Kleine Beurs’ werd totaal anders ingericht.
In 1984 kwam Steef bij ons als medefirmant zodat we met zijn drieën waren, 2 man voor de buitendienst en 1 man (Gerard) voor het machinale werk en kleine klusjes, waarbij we ook regelmatig zijn hulp nodig hadden.

Tot onze schrik kreeg Gerard  op 43- jarige leeftijd een hartstilstand, waaraan hij is overleden.

We hebben de zaak met zijn tweeën weten door te zetten, waarbij de naam van de zaak na verloop van tijd werd gewijzigd in ‘Fa. Tromp en Houtzager‘.
In 2002 is Steef gestopt met werken en is vervroegd met pensioen gegaan en sinds die tijd leid ik als enige de zaak, waarbij ik gelukkig af en toe nog een beroep op Steef kan doen.

Vanaf zijn 15e jaar is mijn zoon, met studie bouwkunde, tijdens de schoolvakanties mijn hulp geworden en sinds 2011, na het voltooien van zijn HBO studie Bouwkunde bij ons in dienst en kan ik naast het meewerken op de bouwplaats ook op het gebied van teken-en berekenwerk  een beroep op hem doen.

Naast alle werkzaamheden die we al jarenlang verrichten zijn we ons tegenwoordig ook aan het specialiseren op het gebied van inbraakbeveiliging. Dit vanwege de toenemende stroom aan inbraken en vraag naar oplossingen daarvoor. Ondanks het negatieve karakter ervan, wel erg leuk werk om te doen.